KAKO ODABRATI PRAVU KOCKU?

 

Pre nego što naučite da slažete Rubikovu kocku, potrebno je da, za početak, imate kocku. Mnogi koji tek počinju da slažu nas pitaju koja kocka je dobra i koju da odaberu, jer je izbor veliki.

I ako je majstor Erno Rubik osmislio koncept i napravio prvu ovakvu kocku, danas je cubing poprilično popularan, pa tako postoji mnogo proizvodjača tj brendova kocki, svi najbolji proizvođači su iz Kine.
Oni prave kocke koje koriste i sami takmičari na takmičenjima brzog slaganja kocki. 

Bez obzira što u svakoj Kineskoj radnji u Srbiji možete kupiti kocku, naša topla preporuka je:" NE RADITE TO!" 
Ne zato što su mi prodajemo kocke, već iz prostog razloga što te kocke nisu brendirane, odnosno nisu kvalitetne i ne okreću se ni blizu kako bi trebalo, brzo pucaju i lome se, pa početnici često odustaju od slaganja... Pa koliko god da malo koštaju preskupe su u odnosu na ono što nude.

Isto se odnosi i za većinu prodavnica igračaka, gde takodjer prodaju kocke, verovatno nešto kvalitetnije od ovih iz kineskih radnji, ali još uvek daleko od kvaliteta kockikoje su namenjene za speedcubing.

Šta više, Originalna Rubikova Kocka je kolekcionarski artikal, čak ni ona nije namenjena za brzo rešavanje i slaganje, jer se njen mehanizam nije menjao i zastareo je.
Autor ovog teksta je imao priliku pristustvovati oficijelnom Evropskom prvenstvu u brzom sastavljanju Rubikovih kocki, gde niti jedan od takmičara nije sastavljao originalnu Rubikovu kocku.

Sa druge strane, ako ste početnik ili neki niži srednji nivo kjubera, ne bih vam preporučio ni kupovinu najskupljih kocki. Morate naučiti da koristite trikove prstima prilikom okretanja kocke u rukama, a dok ne razvijete ove veštine bitno vam je da se kocka lepo i glatko okreće, a to će uraditi bilo koja od kocki koje www.speedcube.rs ima u ponudi.

Veoma je teško izabrati jednu 3x3 kocku koju bih Vam preporučio kao prvu kvalitetnu kocku. Za početak, to bi bila bilo koja kocka sa našeg sajta, koja ne košta više od 500 dinara. One su baš namenjene početnicima koji će na njima bolje naučiti i izvežbati prste, pre nego što eventualno pređu na neku bolju kocku.

Svaka ta kocka je malo drugačija, ali se sve lepo okreću i zadovoljiće potrebe svakog početnika u slaganju, pa i one koji su već naučili da slažu.
Iz našeg iskustva ovo su 4 kocke za početnike, koje su po svojim performansama veoma slične, mada je naš favorit YJ Guanlong.